Termelő

Roccafiore

A 2000-ben alapított pincészet Olaszország közepén, Umbria régió déli részén, Rómától Északra száznegyven kilométerre, Todi városától nem messze található. A gazdálkodás 12 hektáron történik, átlagosan 380 méteres tengerszint feletti magasságon. A hegyek miatt mikro teraszos földművelést végeznek, homokos, agyagos talajon. Az időjárása változékony, nyáron az átlagnál magasabb a napsütéses órák száma, viszont nagyon szeles, télen hideg és esős. Ettől különleges ez a mikroklíma. A gazdaság teljes mértékben bio, csak organikus szereket használnak a szőlőműveléshez és a gyártási folyamatok során. Az elektromosságot pedig napkollektorok biztosítják az év nagy részében. Emellett könnyített üvegekkel dolgoznak, bio üzemanyagokat használnak és különféle víz visszanyerő rendszereket alkalmaznak. Az alapvető filozófiájuk az, hogy harmóniában kell lenni a földdel. A borászat még nagyon fiatal, de annál dinamikusabban fejlődik. A 12 hektár szőlő mellé még 78 párosul, amin farmgazdaság működik étteremmel és wellness szállóval. Nevezhetnénk őket családi birtoknak is, mivel Leonardo Baccarelli és fia, Luca a csapat magja, hozzájuk csatlakozott még többek között Hartmann Doná, aki a borászatot vezeti. Alapvetően helyi fajtákkal dolgoznak, mint például a Grechetto di Todi, a Sangiovese, a Trebbiano Spoletino, a Sagrantino di Montefalco és a Montepulciano, emellett még Muscat és csekély mennyiségben Cabernet Sauvignon és Merlot területeik is vannak. Boraik abszolút tükrözik a termőhely adottságait és a szőlő tulajdonságait.